Kendi arsasına ev yapmak isteyene inşaat kredisi verilecek

Kendi arsasına ev yapmak isteyene inşaat kredisi verilecek

16 Temmuz

Kredi imkanları son yıllarda farklı konularda farklı avantajlar sağlayacak şekilde artmıştır. İnşaat tamamlama kredileri de bunlardan bir tanesidir. Arsaya ev yapana kredi imkanı sağlayan bu krediler, tüm bankalar tarafından verilmese de pek çok bankanın sağladığı avantajlar arasında yer almaktadır. Elbette bu kredinin bazı şartları var.

Genel kredi çekme şartları nelerdir?

Satılık arsa üzerine ev yapmak için verilen kredilerin şartlarına bakacak olursak ilk başta mutlaka 18 yaşından büyük olmanız gerekmektedir. Yani 18 yaşından küçüklerin hiçbir şekilde kredi alma şansı bulunmuyor. Başka bir şart ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Yabancılar için de kredi imkanları bulunuyor fakat bahsettiğimiz inşaat kredileri yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için geçerlidir.

İnşaat kredisinin şartları nelerdir?

İnşaat kredisi çekebilmeniz için arsanın tapusunun sizin üstünüzde olması gerekiyor. Kredi çekmek için gereken belgelerde tapu da olduğu için eğer tapunun üzerinde isminiz yazmıyorsa kredi alma şansınız da olmamaktadır. Bu durum 1.derece akrabalarınız için bile geçerlidir. Yani inşaat kredisinin bir şartı da tapunun üzerinde kredi çekecek kişinin isminin yazmasıdır.

Arsaya ev yapana kredi verilmesinin başka bir şartı da yapılacak olan evin de kredi çeken kişinin ismine sahip bir tapusunun olmasıdır. Yani inşaat kredisi çekip kendi arsanıza ev yaptıktan sonra bu evi kendi üstünüze almanız gerekmektedir. Kredi süreci takip edileceği için eğer evin inşaatı bittikten sonra evin tapusunu başkasının üzerine yaparsanız bazı cezalar alabilirsiniz bu nedenle dikkatli olmalı ve şartlara uymalısınız.

İnşaat kredisi veren bankalar hangileridir?

İnşaat kredilerini her banka vermemektedir. İnşaat kredisi veren bankaların da hem şartları hem de faiz oranları farklılık gösterebilmektedir. Güncel olarak arsaya ev yapana krediveren bankalar Ziraat bankası, Halk Bankası, Yapı Kredi gibi bankalardır.

Ziraat bankası inşaat kredisi “Ziraat Bankası Konut Kredisi” olarak bilinmektedir ve 120 ay vade ve yüzde 1,38 faiz oranı ile verilmektedir. Yani 100 bin TL değerinde bir kredi çekeceğinizi varsayarsak aylık ödemeniz 1.710 TL olacaktır. Toplamda ise 206 bin 491 TL ödeyeceksiniz. Halk Bankası da “Halkbank konut kredisi” adı altında inşaat kredisi vermektedir. Burada da faiz oranlarının, doğal olarak aylık ve toplam ödeme miktarının aynı olduğunu söyleyebiliriz. Son olarak Yapı Kredi Bankası da “Yapı Kredi Konut Kredisi” vermektedir. Burada ise faiz oranları biraz daha yüksektir. Yapı Kredi Konut Kredisi’nden yararlanmak istiyorsanız aynı örnek üzerinden gidersek 120 ay vade ile aylık yüzde 1,65 faiz oranı uygulanır. Bu da aylık olarak 1.919 TL değerinde ödeme yapmanız anlamına gelir.

Faiz oranları, ödeme planları gibi durumları göz önünde bulundurarak bahsettiğimiz bankalardan kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Şartları karşılamanız ve özellikle kredi notunuzun yüksek olması durumunda bu bankalardan rahatlıkla inşaat kredisi alabilirsiniz.


Yorum Ekle