Ortalama olarak arsa üzerine ev yapma maliyeti nedir?

Ortalama olarak arsa üzerine ev yapma maliyeti nedir?

16 Temmuz


Eğer, bir arsa satın alacak ve üzerinde inşaat gerçekleştirecek kadar maddi güce sahipseniz ya da gelir elde etmek için bir arsa üzerinde inşaat gerçekleştirmek istiyorsanız, öncelikle ortalama olarak arsa üzerine ev yapma maliyeti konusunda bir bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Çünkü her kentte inşa edilecek yapı için ortaya çıkan maliyetler; kullanılan inşaat malzemelerinden vergi ve işçilik oranlarına kadar birçok noktada değişim gösteriyor. Tamamen taştan sofistik bir şekilde inşa edilecek bir ev ile betonarme yapı ile çok katlı olarak inşa edeceğiniz bir ev, masraf noktasında ve işçilik noktasında önemli bir fark ortaya koyuyor.

Gerçekleştireceğiniz inşaatın ana özelliklerini göz önünde bulundurduğunuzda, arsa üzerine ev yapma maliyeti yaklaşık olarak ortaya çıkarken, kullanacağız malzemeleri ve tercih edeceğiniz işçilik imkanlarını da iyi bir şekilde incelemeniz ve buna göre seçmeniz gerekiyor. Aksi takdirde gerçekleştireceğiniz inşaat, hesaplarınızın çok üstüne çıkarak, tamamlayamayacağınız bir hale gelebiliyor ve sizin için büyük bir zarar oluşturabiliyor. İnşaat sektörünün Türkiye’de göstermiş olduğu büyüme göz önüne alındığında, ev sahibi olmak daha kolay olsa da birçok kişi kendine ait arsa üzerinde ev yapmayı daha mantıklı görebiliyor. Bu noktada bahsedilen tüm ayrıntılar ile birlikte maliyetlerin doğru hesaplanması gerekiyor.

Arsa üzerine ev yapma maliyeti nasıl hesaplanabilir?

Tamamen kendi istediğiniz mimari tasarıma sahip olan bir yapı için arsa üzerine ev yapma maliyeti, genel olarak evin ortaya çıkarılacak özelliklerine göre de değişebiliyor. Örneğin evin merkezi bir noktada bulunması ve doğalgaz kullanımının tercih edilmesi ile şehir dışında bulunması ve güneş enerjisi kullanılması farklı maliyetler ortaya çıkarıyor. Bir arsa, müteahhitler ile yapılan anlaşma gereği kat karşılığı inşaat yapılması noktasında daha düşük bir maliyetle de konuta dönüşebiliyor. Fakat kendi imkanlarınızla arsa üzerinde ev inşaatı yapmak istiyorsanız, öncelikle iyi bir mimari proje hazırlayıp daha sonrasında belediyeden inşaat ruhsatı almanız gerekiyor.

Belediye tarafından gerçekleştirilen incelemelerde; projenin imara uygun olup olmadığı ve belgelerin tam olup olmadığı göz önünde bulundurularak projenin onayı gerçekleştirilirken, bir sonraki aşamada arsa üzerine ev yapma maliyeti hesaplamalarına geçebiliyorsunuz. İnşaat ruhsatına sahip olmanız ile birlikte arsa üzerinde hangi metrekare ile inşaat yapabileceğinizi bilmeniz, maliyetleri ortaya çıkarmanızda önemli bir nokta oluyor. Maliyet hesabı için öncelikle binanın dış kısmında, bir uçtan bir uca yüz ölçümünün alınması ve türüne göre metrekare inşaat maliyet bedelinin bu oranla çarpılması gerekiyor. Bina inşaat maliyetleri ortaya çıkarılırken metrekare fiyatlarına; asansör, kalorifer ya da havalandırma tesisatları dahil edilmiyor. Bu nedenle tüm bu oranlar, ayrı ayrı hesaplanıp birleştirilerek maliyetler ortaya çıkarılıyor.

Villa yaptırmak ne kadara mâl olur?

Villa, şehir dışında, tatil beldelerinde yapılan müstakil ve lüks evlerdir. Genellikle 2-3 katlı olarak inşa edilen villalar, bahçeli, havuzlu, site içerisinde gibi farklı özelliklerle yapılandırılır. Villa yaptırmak ne kadara mâl olur sorusu, hem arsası olup villa yaptırmak isteyenlerin hem de villa satın almak isteyenlerin, avantajlı ticaret için merak ettikleri konulardan biridir.

Villa yaptırmanın maliyeti esasen, arsadan başlar. Halihazırda arsanız var ise büyük bir masraftan kurtulmuş olursunuz. Yeni bir arsa alıp şık bir villa yaptırmak istiyorsanız, arsa- arazi fiyatlarını bölge ve şehirlere göre değerlendirmeniz gereklidir. Deniz manzaralı, deniz kıyısında, orman manzaraları, şehrin en şık konumunda gibi farklı etmenler değerlendirilerek, arsa fiyatlarından başlanabilir.

Bir villanın ortalama maliyeti nasıl hesaplanır?

Genellikle turistik bölgelerdeki villalar, denize yakın konumlarda inşa ediliyor. Ve denize olan mesafelerine göre fiyatlandırılıyor. Büyük firma yapılarında şahsi veya ortak kullanım havuzları, ortak kullanım alanları, sosyal tesisler gibi içeriklerde bulunabiliyor. Özel villalar bahçeli bazen kapalı havuzlu, barbekü alanlarıyla özel donatılmış tasarım villalar olarak inşa ediliyor.

Villa yaptırmak ne kadara mâl olur konusunda, villaların teras, balkon, bodrum, bahçe özellikleri de hesaplanmalıdır. Cephesi seçilerek, konsept belirlenmeli ve istenilen villa tipinin, toprak zeminine ve bölgeye uyumu var ise maliyet ve yapım aşamasına geçilmelidir.

Genellikle konut tipi şeklinde yapılan villaların giriş katlarında; salon ve mutfak yer alır. Yatak odaları ve çocuk odaları genellikle üst katlarda veya ters dubleks ise alt katlarda olur. Metrekare ve alan ölçülerine göre banyolar, tuvalet, mutfak, balkon, teras, veranda, yatak odaları, salonun yer aldığı villa planlarında maliyet, malzeme masraflarıyla hesaplanır.

  • İşçilik fiyatlarındaki maliyet, villa toplam maliyetini genel olarak belirleyen faktördür.
  • Ucuz işçilik sağlaması, metrekare maliyetini düşürür.
    Malzeme kalitesi ile işçilik kalitesi, toplam maliyeti yükselten faktörlerdir.
  • Villa kat sayısı, oda sayısı, açık alan kullanım sayısı, balkon- teras alanlarının metrekareleri maliyet masraflarına eklenerek hesaplanır.
  • Kaba inşaat malzemelerin maliyeti ile iç aksam olarak değerlendirilebilecek malzemeler hesaplanır.
  • Kapılar, pencereler, banyo ve mutfak kaplamaları, evyeleri gibi tüm iç alan malzemeleri, villa maliyeti hesaplamasında yer alır.

Villa yaptırmak ne kadara mâl olur konusunda; iç ve dış duvarlar, yer ve zemin kaplama malzemeleri hesaplanır. Toplam maliyet ile metrekare başına fiyat hesaplaması yapılır. Her arsa, villa tipi, işçilik ücretleri ve malzeme kaliteleri farklılıklar sunacağı için; tüm malzemelerin ortalama fiyatlarını toplayarak, metrekare birim fiyatını bulabilirsiniz.

İnşaat maliyeti hesaplama formülü

Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan inşaat metrekare maliyet bedelleri, inşaat sınıflarına göre sunuluyor. İnşaat maliyet bedelleri toplam 5 kategori ve 8 grupta hesaplanıyor.

Binanın dıştan dışa yüz ölçümüyle metrekare normal inşaat maliyet bedelinin çarpılmasıyla hesaplanıyor. Metrekare normal inşaat maliyet ücretlerinin ortalamaları esas alınarak hesaplanıyor.


Yorum Ekle